Shpërndaje në:

Abdilhalim Kasami, drejtori i financave të BDI-së që ndërroi jetë dy vite më parë përmendet në dëshminë e publikuar nga Komisioni për Siguri dhe Bursa të SHBA-ve lidhur me hetimet e skandalit korruptiv prej 7,5 milion euro nga Magjar Telekom dhe përfshirjen e zyrtarëve dhe ish-zyrtarëve të lartë të Qeverisë së Maqedonisë dhe liderëve politik të periudhës së viteve 2005 – 2006.

Në dëshminë e publikuar origjinale nga “Libertas” thuhet se Kasami ka qenë një nga protagonistët që thuhet se është i involvuar në marrjen e 5 milion eurove bashkë me Ali Ahmetin dhe Musa Xhaferrin.

Këtë e ka pohuar dëshmitari Slobodan Bogoevski, i cili ka qenë ndërmjetës në këtë biznes të paligjshëm të mitmarrjes.

Ai i pyetur gjatë hetimeve ka dhënë disa detaje për Kasamin, duke thënë ai dispononte një shtëpi që ishte nën masa të rrepta sigurie me shumë kamera.

Në dëshmi më tej përmendet edhe një atentat ndaj tij në qershor 2006, ku dyshimet e familjes së tij ishin se atentati ishte përgaditur nga bashkëpartiak të tij si porositës, ndërsa ekzekutorët ishin nga Kosova, por që Kasami kishte mbetur i gjallë. Atentati kishte ndodhur në kohën kur duhej të pranohej një nga këstet e 7,5 milion eurove.

Shtatë vite më pas, Kasami në shkurt të 2013 ndërroi jetë siç u tha pas një ataku në zemër.

Më poshtë biseda ku jepet dëshmia për Kasamin:

RD: Is this Kasami?

SB: Yes, I am talking about him all the time. And this is why his house was some sort of spiritual headquarter of the party. He invested a lot in technical and physical security of the building, there were cameras all over, there was no possibility for someone to get near the building in the range of 70-80 meters and not to get noticed by the cameras… there was strong physical security as well.

RD: Are these things you saw yourself?

SB: Yes, because I have been to his house both before the assassination, and because I knew how it was, I asked him to turn off the cameras, at the time when I would arrive. I explained that it was bad for them to be seen and to have evidence that they have contacts with me, because I was head of the secret service. On the other hand, it was very strange when the assassination happened, it was really strange, after having so much security, for the cameras to be turned off before that, for all the video recordings to disappear from the house, all CDs, everything… and for someone to get in his garage and shoot him in his car so easily. It all pointed out to the fact that it was all organized from the inside. Otherwise it is impossible for someone to get in, who does not belong to the inner circles.

RD: When you talk about the assassination, who are you talking about, who was attacked?

SB: Abdilhalim Kasami was under attack, after misunderstanding over the money. It was uncertain whether he would survive at all. However he did survive and when he got better, he sent his nephew, current ambassador of Macedonia in Denmark, to come to my house, to ask me to go for a meeting because he could not travel. Most importantly, he wanted to ask me to provide information if I had any of who shot him. He claimed that the executors were from Kosovo, and he counted on me knowing Hashin Taci the Prime Minister of Kosovo, former leader of UCK, freedom fighting army of Kosovo, and that if I asked that they might provide information about the assassinators. In any case he was convinced that the order for assassination was originally from Musa Xhaferi, that he was the organizer and the person who ordered it. He was personally convinced.

RD: Who was convinced of this?

SB: Kasami was convinced that his friend and colleague from the party Musa Xhaferi was the person who gave the order for the assassination, and the executors were from Kosovo.

RD: Let me just get few facts down, when was Kasami shot?

SB: I cannot remember the exact date.

RD: In 2006?

SB: Yes, but I cannot tell for certain, I can check and give you additional information. It was somewhere near the date of the last payment, when there was all this tension between the shareholders in the transaction. It was announced publicly, we can check.

RD: If I suggest to you that newspaper coverage says that the shooting was on June 27th 2006 would that seem right to you?

SB: Maybe, I cannot remember, it is likely, it corresponded the dynamics of payment it was summer, it was very hot, I was out with a friend for a drink, Stavridis called me and said ‘Slobodan do you know that Kasami has been shot?’ I told him I had no idea, that I was out. Then I called his wife who was visiting to ask, and she said yes, it is correct.

RD: Kasami’s wife?

SB: Yes. And that is what I remember. When I checked at what time the shooting happened, I established that Stavridis called me 15 minutes after the assassination. And later when I asked him ‘how come you found out so quickly of the shooting, of the assassination of Kasami, when you were in Athens, and I am in Skopje and I don’t know’, he said he had confidential information from the Albanians. I was very surprised when he called me 15 minutes after the assassination when not even the police knew what and how it happened. Maybe Kasami was right that they ordered the assassination. It was never cleared out.

RD: Let’s get back to the timeline, we talked about the first two payments in May and December 2005. And you described how the payments were delivered to Buckovski and to Tetovo. Were there any documents recording how much money was paid?

SB: The procedure, even though I was not present during the payment was carried out in the manner already e explained plus, once the money was taken from Athens, on a simple piece of paper Kontominas would only write the date, the hour and the amount of money they handed over, and they would give it to Bekim Zemoski, that once he went to Buckovski, Buckovski would write the date and hour, nothing more; and again, the recipient in Tetovo to sign in the same way and that paper was to be taken back to Kontominas. It was a confirmation that their team had completed the assignment, without any problems from the regular procedure.